Okullarda Anoreksiya Nervoza
Çocuklar ve ergenler, günlerinin büyük kısmını okulda geçirirler. Bu yüzden de okullarda sağlıklı yeme davranışı ve sağlıklı beden imgesini geliştirilmeye yönelik çalışmaların yapılması yeme bozukluklarının önlenmesinde oldukça önemlidir.
Okullarda, sağlıklı yeme davranışının ve sağlıklı beden imgesinin geliştirilmesi için sağlıklı beslenme, sağlıklı yeme davranışı ve sağlıklı beden imgesine dair seminerler verilmesi, ailelerin de bu konular hakkında bilgilendirilmesi, bilinçli medya okur yazarlığı konusunda farkındalığın arttırılması, stres yönetme becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılması yeme bozukluklarının önlenmesinde oldukça etkilidir. Okullarda akran zorbalığının önlenmesine yönelik çalışmaların yapılması da yeme bozukluklarını önlemeye yönelik çalışmalar arasında mutlaka yer almalıdır. Bunun yanı sıra, hangi konuda olursa olsun, o konuya dair asılan afişlerin, posterlerin görsellerinde, eğer insan görselleri kullanılmışsa, görseldeki insanların kilo ve beden şekilleri farklılık içermelidir. Görsellerde sadece belli kiloda ve beden şeklinde insan görselleri kullanılmamaya özen gösterilmelidir. Çocuklar hiçbir zaman topluluk önünde tartılmalı, boyları ölçülmemeli, kilo ve boylarına dair topluluk içinde konuşulmamalıdır. Asla ve asla çocuğun ya da ergenin kilosuna ya da beden şekline dair yorum yapılmamalıdır. Aileler de çocuklarının beden şekli ve kilosu ile ilgili yorum yapmamaları gerektiğine dair uyarılmalıdır. Fazla kilonun, sağlıksız beslenmenin zararları çocuklara anlatılmalı; fakat çocuğa beslenme biçimi, yeme davranışı ve kilosu ile ilgili baskı yapılmamalıdır.
Çocuklar, günün büyük kısmını okulda geçirdikleri için öğretmenlerin, okul çalışanlarının bir öğrencide yeme bozukluğu olup olmadığını fark etmesi ailelerden daha önce olabilir. Bu sebeple de tüm okul çalışanlarının yeme bozuklukları ile ilgili farkındalığının olması, yeme bozukluğu tedavisinde erken müdahale açısından oldukça önemlidir.
Öğretmenler, bir öğrencide yeme bozukluğu olduğunu fark ettikleri zaman durumu mutlaka rehberlik servisi ile paylaşmalıdır. Rehberlik servisi ilk önce öğrenci ile görüşmeli, sonrasında da konuyla ilgili aileyi bilgilendirmelidir. Rehberlik servisi, aileye yeme bozukluğu nedir, belirtileri ve sonuçları nelerdir, tedavisi nasıl olmalıdır ve erken müdahalenin ne kadar kritik olduğunu anlatmalı ve çocuğun ya da ergenin tedavisi için bir uzmana yönlendirmelidir. Tedavi sürecinde okulun destekleyici olacağına dair de mesajlar vermeleri gerekir. Yeme bozuklukları tedavisinde okulun rolü oldukça kritiktir.
|