Anorekisya Hakkında

Anoreksiya Nervoza nedir

Anoreksiya Nervozalı bir kişi olması gereken kilonun en az %15 kadar altındadır. Kilo almaktan çok korkar, sık sık tartılır ve çok sıkı diyetler yaparak kilo vermeye çalışır.

 
 

Anoreskiya Nervoza Belirtileri/Sonuçları

Anoreksiya Nervoza’nın asıl sebebi kesin olarak bilinmese de araştırmalar bu yeme bozukluğu türünün birtakım kişilik özellikleri, duygu ve düşünce süreçleri, biyolojik ve çevresel faktörlerin birleşiminden kaynaklandığını öne sürmektedir.

 
 

Anoreksiya Nervoza Tedavisi

Anoreksiya nervoza tedavisi mücadele gerektiren bir süreçtir, çünkü bu yeme bozukluğu görülen bireyler kendilerinde bir sorun olduğunu inkar etme eğilimindedirler.

 

Aileler için bilgiler

Eğer sevdiğiniz kişi iyileşmek için yollar arıyorsa, onun moralini bozup ümidini kaybetmesine izin vermemeye çalışın.

 

Anoreksiya Nervoza Nasıl Tedavi Edilir?

Anoreksiya Nervozanın tedavi süresi kişiden kişiye farklılık gösterse bile uzun sürebilir. Bu süreçte kişinin hem tıbbı, hem de psikolojik destek alması gereklidir. Anoreksiya Nervozanın tedavi sürecinde, beslenme danışmanlığı da tedavi sürecine dahil edilir.

Anoreksiya Nervozanın tedavisinde kişinin tedaviye kendi isteği ile başlayıp devam etmesi, tedavi sürecinin etkinliği açısından oldukça önemlidir. Yalnız, Anoreksiya Nervoza, kişinin hayatını tehlikeye atacak sağlık riskleri oluşturduğu için bazı durumlarda aile ve yakın çevrenin zorlaması ile de tedavi süreci başlatılabilir.

Tedavi sürecinde kişinin tüm sağlık kontrolleri yapılmalı ve gerekli tıbbı destek verilmelidir. Aynı zamanda, kişinin psikiyatri gözetiminde, tedaviyi destekleyici ilaçlar kullanması gerekebileceği için psikiyatrist kontrollerini aksatmamalı, ilaçlarını hekiminin önerdiği şekilde almalıdır.

Psikolojik destek, Anoreksiya Nervoza tedavisinin olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Kişinin, psikoterapi sürecine başlaması ve düzenli devam etmesi de tedavi sürecinin olumlu yönde ilerlemesine yardımcı olur.

Beslenme danışmanlığı, yeme bozuklukları tedavisinde tedavi sürecine dahil edilen destek mekanizmalarından bir tanesidir. Tedavinin belli bir noktasında, hekim, psikiyatri uzmanı ve psikoloğun uygun gördüğü zamanda kişinin beslenme danışmanlığı almaya başlaması ve bu süreci de yarıda bırakmadan devam ettirmesi oldukça önemlidir.

Grup terapisi, yeme bozukluğu tedavisinde bireysel terapiye destek olarak tedavi sürecine dahil edilebilir. Kişinin kendi yaşadığı deneyimleri, benzer deneyimleri yaşayan kişilerle, bir uzman gözetiminde paylaşması, tedavi sürecini daha etkin hale getirebilir.

Aile terapisi de özellikle Anoreksiya Nervoza olan ergenlerde ya da ihtiyaç duyulduğu takdirde Anoreksiya Nervoza olan yetişkinlerde başvurulan terapi yöntemlerinden bir tanesidir. Aile terapisi, gerektiği durumlarda, bireysel terapinin yanı tedavi sürecine dahil edilebilir.

 
 
 

Duyurular   |   Yeme Bozuklukları   |   Feyza Bayraktar   |    İletişim

Copyright (c). All rights reserved.